Trädgård

10 blommande buskar med doft

Buskar eller buskar är oumbärliga i trädgården. Vissa sorter kan användas som häck eller som gräns. Andra förtjänar en plats närmare hemmet; blommande och doftande buskar till exempel!

Lukta på våren
Om du väljer det rätt kan du njuta av blommande och doftande buskar i din trädgård året om. Lägg dem på en plats som du går förbi regelbundet för att andas in dofterna. Speciellt på våren finns det många buskar att välja mellan som luktar underbart. Om du vill lukta på våren, välj en av de välkända och mindre kända sorterna nedan:

1. Kvasten blommar från april. Den gula kvasten är välkänd, men det finns också en vit variant eller en tvåfärgad sort. Brem växer till cirka 150 cm.

2. Flaskborste buske flaskborste buske Fothergilla major har också doftande vita blommor från april. Höjd ca 150 cm.

3. Från maj, de välkända syrenblommorna, till exempel Syringa vulgaris ‘Charles Joly’. Tips: placera en hortensia eller annan buske som förblir lägre framför lila, sedan kan du njuta av blomningen igen på samma plats senare. Lila kan bli upp till 3 meter hög.

4. Farmer’s jasmine (Philadelphus coronarius) har vita blommor i maj, juni och har en stark doft. Busken kan bli upp till 2 meter hög.

5. En liten kompakt buske är träskpalmen (Ledum groenlandicum ‘Compactum’). De små vita blommorna doftar från maj. Den är vintergrön och föredrar halvskugga. Höjd 70 cm.

6. Pepparträd (Daphne mezereum) är en tidigt blommande liten prydnadsbuske. Redan i mars och april blommar busken med doftande rosa blommor på de kala grenarna. Röda bär dyker upp senare på året. Höjd 100 cm.

7. Jordnötssmörträd (Clerodendrum bungei) gillar en plats i solen. De rosa blommorna på denna prydnadsbuske och bladen är doftande. Blommar från juni till september. Blåbär dyker upp på hösten. Ca 200 cm hög

8. Kryddbuske (Calycanthus floridus) är en okänd prydnadsbuske med doftande brunröda blommor i juni och juli. Gillar att vara i solen och blir en 250 cm hög buske.

9. Viburnum opulus ‘Roseum’ är den gelderländska rosen med konvexa “snöbollar” från maj till juni. Denna sort får inga bär! Höjd 250 cm.

10. Choisya ternata ‘Sundance’ är en vacker vintergrön prydnadsbuske. Den blommar med vita doftande blommor från maj till augusti och ibland blir det ytterligare en blomning på hösten. Bladen luktar också gott när du gnuggar dem. Den vuxna höjden är 150 cm. Kan beskäras väl eftersom busken redan växer naturligt äggformig.

Comment here